Regionieuws

Dit zijn de headlines van het Regionieuws in de kop van Noord-Holland.
Meer regionieuws is te vinden op de website van noordkopcentraal.nl.

 

´Simply the Best´ winnaar Bloemendagen

/
21 april 2024
ANNA PAULOWNA - Ton op ’t Ende heeft met zijn werkstuk ´Simply the best´ de Bloemendagen in Anna Paulowna gewonnen. Met een score van 112,5 punten veroverde het team van Op ´t Ende de harten van de jury. Ton op ’t Ende doet al 18 jaar mee met de Bloemendagen. In 2018 won hij voor het laatst de titel ‘Nederlands Kampioen’. “Geweldig dat we gewonnen hebben!”, aldus Ton op ’t Ende, “We hebben de afgelopen dagen met een prikploeg van 15 personen totaal 500 uur heel hard gewerkt, en we zijn enorm blij met het eindresultaat”. De Bloemendagen duren tot en met komende woensdag. Meer informatie en alle uitslagen zijn te vinden op www.bloemendagen.nl.

Toekomst KiBo onzeker

/
21 april 2024
SCHAGEN – De kinderboerderij (KiBo) in Groeneweg in Schagen is in onzekerheid terechtgekomen. Reden is De Nieuwe Nes die het financieel zwaar heeft en hoopt op hulp van de gemeente. Bij gesprekken met de gemeente is de KiBo niet betrokken en dat vinden de vrijwilligers onplezierig. Zij moeten beslissen over het onderhoud en hiervoor is geld nodig. De KiBo weet niet welke kant het uitgaat met De Nieuw Nes. Daarom is ook de eigen toekomst onzeker. Het CDA heeft over de kwestie vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Die vragen zijn nog niet beantwoord.

Woningen aan Westerpark mogelijk 8 hoog

/
21 april 2024
SCHAGEN - Nieuwbouw aan de kop van het Westerpark is een mooi  voorbeeld van een plek waar de gemeente een uitzondering kan maken om hoger te bouwen. Dit antwoordt het college op vragen van Wens4U, waarmee bevestigd wordt dat in de Omgevingsvisie Stad Schagen 2040 inderdaad een eerste verkenning gedaan is naar nieuwbouw in het Westerpark. Raadslid Merieke Bredewold had gelezen dat het wel om 8 bouwlagen zou kunnen gaan. Dit werd later weer ontkend. De ambtenaar die aanwezig was op een informatiebijeenkomst om de tekeningen te verduidelijken stelde dat 8 hoog in Schagen uitgesloten  is. Het college stelt nu dat deze  beantwoording echter niet juist is. In de stukken is aan het  Westerpark 8 hoog ingetekend en dit staat er ook duidelijk bij aangegeven. Het college ziet nog geen noodzaak om hierover grootschalig naar buiten te communiceren. Het gaat om een eerste verkenning, benadrukt het gemeentebestuur.

200 paranormale tips over Tanja Groen

/
20 april 2024
SCHAGEN ¨De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen uit Schagen. Dat zei Kelly de Vries, de directeur van de stichting, in de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL. "In elke zaak die wij behandelen hebben we paranormale tips binnengekregen", aldus De Vries. In veel gevallen gaat het om concrete informatie, zo ook in de zaak Tanja Groen. Het gaat volgens De Vries om informatie over waar ze zou liggen, inclusief foto's en kaarten. Soms gaan mensen zelf op pad naar Frankrijk of België om te zoeken, omdat ze aanvoelen dat ze daar zou zijn. De Vries vertelt dat toen ze net begon als directeur van de stichting, sommige informatie te mooi klonk om waar te zijn. "Sindsdien vraag ik altijd of het misschien om paranormale informatie gaat", vertelt De Vries. 

Schagen gezellige Bloemenstad

/
20 april 2024
SCHAGEN - Het centrum van Schagen stond zaterdag in het teken van bloemen en planten;  het was weer Schagen Bloemenstad. Buiten waren bij Bram heel veel kleurige planten te koop en er was een wandelroute langs vijf bloemenzaken waar gratis bloemen konden worden meegenomen om zo een boeketje samen te stellen. In elke winkel was bovendien een workshop. In het Makado Centrum werd op twee plekken gedanst door de leerlingen van dansschool Rebounce en er liepen twee prachtige jonge steltlopers rond. Kinderen konden daar worden geschminkt door Kim die het al meteen behoorlijk druk had. Ook was er live muziek die werd verzorgd door  twee fleurig uitziende dames, de Flageo Lettes. In een van de nog leegstaande panden was door fotoclub Fotomorgana gebruikt om een prachtige expositie van bloemenfoto's neer te zetten.

Oude paal op grens Den Helder en Schagen

/
20 april 2024
GROOTE KEETEN - Een eeuwenoude grenspaal is zaterdag teruggeplaatst op de grens tussen Den Helder en Groote Keeten. De paal werd gevonden tijdens werkzaamheden in de duinen bij Julianadorp. In het gebied, dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers bezet was, liggen veel bunkers. Daarom werd in eerste instantie gedacht dat het om een Duitse paal ging. Daarom kwam hij in het bunkermuseum in Julianadorp terecht. Later bleek het te gaan om een oude grenspaal die stond op de grens van Callantsoog met Den Helder. Die grens lag voor de Tweede Wereldoorlog veel noordelijker dan nu.  De paal is nu teruggeplaatst langs het fietspad bij Julianadorp, iets ten noorden van de oude tankwal. Er volgt nog een officieel moment om de terugplaatsing te vieren. (Foto´s: André de Vries)

Zorgen over eigen bijdrage jeugdhulp

/
20 april 2024
REGIO – De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is bezorgd over de door het kabinet aangekondigde invoering van een eigen bijdrage in de jeugdhulp. Het kabinet wil dat dit voorstel al in 2026 van kracht is. De eigen bijdrage komt er om een bezuiniging door te voeren van 500 miljoen euro. Dit zal zeker bij gezinnen in financieel kwetsbare situaties tot onzekerheid leiden. Bovendien leidt bestaansonzekerheid weer tot meer jeugdhulp vragen. Het is nog niet zeker of de bezuiniging doorgaat. De onderhandelende partijen voor een nieuwe regering zijn in meerderheid tegen de bezuiniging.

Nog te veel verkeersslachtoffers in NH

/
20 april 2024
REGIO - In 2023 waren in de provincie Noord-Holland 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Naast de dodelijke slachtoffers raken er elk jaar meer dan 2.000 mensen ernstig gewond in het Noord-Hollandse verkeer. De provincie wil de stijging van het aantal verkeersslachtoffers ombuigen in een daling vóór 2030. Het uiteindelijke doel blijft 0 slachtoffers in 2050. Ouderen en fietsers krijgen extra aandacht door verkeerseducatie en ondersteuning van het programma ‘Doortrappen’, zodat ouderen veilig kunnen blijven fietsen.

Ervaring opdoen met een autoluwer centrum

/
20 april 2024
SCHAGEN – Met ingang van de maand mei worden de terrassen op de Markt in Schagen weer uitgebreid. Op die manier komt er minder autoverkeer langs de Markt. Tegelijkertijd komen er zones waar fietsers en voetgangers veilig de Markt kunnen passeren en wordt een aantal parkeerplaatsen in de blauwe zone opgeheven, omdat volgens het college het economisch belang opweegt tegen het parkeerbelang. Daarnaast biedt het de gemeente de kans om verder ervaring op te doen met een autoluwer centrum. De politie heeft een positief advies gegeven. De maatregelen eindigen op 1 oktober.

Thijs Winter draagt ambtsketen

/
20 april 2024
ANNA PAULOWNA - Thijs Winter is de eerste kinderburgemeester van Hollands Kroon. Donderdagavond werd hij tijdens de raadsvergadering benoemd.  Thijs, die zelf in groep 7 zit van IKC De Kroon in Anna Paulowna, kreeg na het afleggen van de belofte en het zetten van zijn handtekening de ambtsketen omgehangen.  De nieuwe kinderburgemeester vond het wat spannend, maar hij kan niet wachten om te beginnen. De behoefte aan een kinderburgemeester was al enige tijd aanwezig. In het coalitieakkoord van Hollands Kroon is opgenomen dat de gemeente een kinderburgemeester krijgt.

Bloemendagen heeft nu ook een app

/
19 april 2024
ANNA PAULOWNA - Dit jaar lanceert de Bloemendagen in Anna Paulowna een app. De app is ontwikkeld in samenwerking met Lodyapp. In de app zien bezoekers een overzicht met alle deelnemers en activiteiten en kan een eigen route worden samengesteld. De app is nu nog alleen beschikbaar in de Apple Store. Er wordt nog gewerkt aan een app voor Android. De app is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Hollands Kroonse Uitdaging. De Bloemendagen zijn dit jaar van 20 t/m 24 april. De app is te downloaden via https://www.bloemendagen.nl/app/

Noordwest declareerde 6 miljoen te veel

/
19 april 2024
SCHAGEN -  ​​​​​​​Door een fout in de declaratiesoftware waarmee het Noordwest Ziekenhuis de Covid-zorg registreerde, heeft het ziekenhuis voor de jaren 2022 en 2023 ruim 6 miljoen euro te veel gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. Volgens de afgegeven verklaring zijn Covid-toeslagen gegenereerd en gedeclareerd voor de gehele opnameperiode van de patiënt en niet alleen voor de Covid-zorg. In deze jaren nam de reguliere zorg, na heftige Covid-jaren, namelijk weer toe. "We vinden het belangrijk dat onze zorgnota’s kloppen. We zijn ons zeer bewust van het belang van zorgvuldig omgaan met publiek geld en van het belang om hierover ook transparant te zijn naar de samenleving en zorgverzekeraars". "Vanzelfsprekend herstellen wij deze fout en betalen wij dit bedrag terug. Dit bedrag zal worden verwerkt in de jaarrekening van 2023", schrijft het ziekenhuis in een verklaring.