Regionieuws

Dit zijn de headlines van het Regionieuws in de kop van Noord-Holland.
Meer regionieuws is te vinden op de website van noordkopcentraal.nl.

 

Nieuwe faciliteit NRG|PALLAS geopend (video)

/
7 december 2023
PETTEN - De nieuwe FIELD-LAB faciliteit van NRG|PALLAS in Petten werd op donderdagmiddag geopend. Deze nieuwe faciliteit zal bijdragen aan een versnelling van de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Gedeputeerde Esther Rommel opende de FIELD-LAB faciliteit met een druk op de rode knop. Daarna gaf oud-zwemkampioen Maarten van der Weijden, die leukemie overleefde, een lezing. Na de laatste woorden van de oud-olympisch kampioen mochten de bezoekers een kijkje nemen in de nieuwe faciliteit. Op onze website staat een videoreportage van de opening en kun je beelden zien van de nieuwe faciliteit.

Is uw gemeente klaar voor de Omgevingswet?

/
7 december 2023
NOORDKOP - Is uw gemeente klaar voor de Omgevingswet? Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Landelijk zijn er wat twijfels over de voorbereiding van de nieuwe wet, maar de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen zeggen er helemaal klaar voor te zijn. Wie een vergunning aan wil vragen voor het bouwen van een dakkapel of het aanleggen van zonnepanelen, is vanaf 1 januari aangewezen op het Digitaal Stelsel Omgevingswet. De gemeente Schagen zegt dat het nieuwe systeem even wennen zal zijn, maar verwacht dat bewoners eventueel met hulp van de gemeente in staat zullen zijn om vergunningsaanvragen in te dienen.

Vragen CDA over snellaadstation op de Lus

/
7 december 2023
SCHAGEN -  De CDA-fractie heeft het college van Schagen vragen gesteld over de komst van een ‘snellaadstation’ op de Lus met een leveringsvermogen van maar liefst 960 kW. Dit tegen de achtergrond van bedrijven die last hebben van de netcongestie en langdurig moeten wachten op Liander om hun vermogen uit te breiden.  Het CDA heeft weet van bedrijven die zich niet in Schagen vestigen om deze reden of niet kunnen uitbreiden of verduurzamen. Verbazing is er over het feit dat er zo’n snel laadstation is gekomen. Het CDA wil weten of Liander dit goed heeft gevonden en of hierdoor verdere ontwikkeling van het gebied mogelijk is. In 2021 kon een bedrijf zich niet vestigen in het pand van voormalig staalbouwer Van Lint wegens tekort aan stroom. Het CDA wil dat het college in gesprek gaat met Liander om hierover helderheid te krijgen.

Uitbetaling energietoeslag begint 11 december

/
7 december 2023
SCHAGEN – De gemeente Schagen gaat in de week van 11 december beginnen met de uitbetaling van de energietoeslag. De energietoeslag 2023 is éénmalig een bedrag van €1300,00 netto per huishouden. Omdat in de meeste gevallen een bedrag van €500,- al is uitgekeerd wordt nu een bedrag uitgekeerd van €800,-. Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen of in 2022 een energietoeslag hebben ontvangen hoeven de toelage niet aan te vragen. Zij krijgen daarover een brief van de gemeente. Tot en met 30 juni 2024 kunnen mensen de energietoeslag 2023 aanvragen. Na 30 juni 2024 is het niet meer mogelijk. De toelage wordt uitbetaald aan huishoudens met een laag inkomen. Dat inkomen moet lager zijn dan 120% van de bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Welk bedrag dit precies is, hangt af van leeftijd en woonsituatie.

Verkeersmaatregelen voor N9 uitgesteld

/
7 december 2023
SINT MAARTENSVLOTBRUG/BURGERVLOTBRUG – Rijkswaterstaat stelt de maatregelen aan de N9 uit die nodig zijn om de veiligheid te verbeteren bij de kruispunten voor fietsers en voetgangers in Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug. De Kooybrug is een van de redenen van het uitstel. Rijkswaterstaat zegt meer tijd nodig te hebben om voor de bewuste kruispunten aanvullende ontwerpen te maken, zodat de aanpassingen ook daadwerkelijk tot een veiligere situatie leiden. Ten tweede zijn er raakvlakken met de (uitgestelde) werkzaamheden die aan de Kooybrug gaan plaatsvinden en met het onderhoud aan de Sint Maartensvlotbrug die de provincie Noord-Holland wil laten uitvoeren.

Mislukte poging tot diefstal Tuitjenhorn

/
7 december 2023
TUITJENHORN - Een mislukte poging tot diefstal van een scooter dinsdagnacht aan het Roockershuys in Tuitjenhorn. Julia Fine keek woensdagochtend vreemd op toen haar scooter ineens een tiental meters verder stond dan ze 'm had geparkeerd. Toen ze de beelden van haar beveiligingscamera bekeek, zag ze dat er rond 1.50 uur een poging was gedaan om haar scooter te stelen. Er zijn twee mannen te zien die zichtbaar stoeien om de scooter van het stuurslot te krijgen. "Het is dus gelukkig niet gelukt, maar zijn we geschrokken en vragen iedereen alert te zijn", aldus Julia.

Magisch mooi: ‘t Zand Verlicht

/
7 december 2023
't ZAND - Dorpsraad 't Zand en Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten organiseren samen weer 't Zand Verlicht.  Alle inwoners worden opgeroepen om het huis en de tuin van lichtjes te voorzien. Naast het plezier van het kijken naar de mooi versierde huizen, wordt er ook een wedstrijdelement aan 't Zand Verlicht toegevoegd. De organisatie zet een speurtocht uit.  Bij sommige huizen wordt een letter neergezet of opgehangen. Alle letters samen vormen uiteindelijk een slagzin.  In de week van 18 december liggen flyers met de route klaar bij Bakkerij Slijkerman, Spar Nielsen en bij de kerk. 

Kinderen vanaf kerst gratis met de bus

/
7 december 2023
NOORDKOP - Kinderen tot 12 jaar reizen vanaf volgend jaar gratis met de bus. De provincie Noord-Holland trekt hiervoor jaarlijks € 125.000,- extra uit. De regeling geldt in de gebieden waar de provincie opdrachtgever is voor het busvervoer: Noord-Holland Noord, Haarlem en IJmond. Kinderen kunnen al vanaf zaterdag 23 december gebruik maken van de regeling. In oktober werd al bekend dat het buskaartje in 2024 niet duurder wordt en dat er volgend jaar in Noord-Holland net zoveel bussen rijden als dit jaar.  De vervoerplannen van de provincie voor 2024 zijn te lezen op de website van de provincie. 

IJsbaan Schagen on Ice is weer open (video)  

/
6 december 2023
SCHAGEN – Schagen on Ice op de Markt in Schagen is woensdagavond officieel geopend door voorzitter Chiel de Haan en wethouder Puck de Nijs-Visser.  De opening begon buiten bij Restaurant Stiel. Daar hield De Haan een emotionele speech. Hierin sprak hij onder andere zijn dank uit aan oud-voorzitter Milo Kroone, die aan de gevolgen van de ziekte ALS in november 2022 overleed. “Dankzij Milo zijn we waar we nu zijn.”   Na de speeches van De Haan en wethouder De Nijs-Visser liep iedereen naar binnen. Daar werd de ijsbaan officieel geopend met een druk op de knop. Na de opening vlogen de kinderen het ijs van de overdekte ijsbaan op om hun kunsten op de schaatsen te laten zien.  Op onze website is een videoreportage te zien van de opening.

Groen licht voor appartementen op plek Alpha

/
6 december 2023
SCHAGEN – De gemeente Schagen gaat akkoord met de bouw van 46 appartementen op de plek van zaal Alpha in Schagen. Nico Gründmann, eigenaar van Alpha, wil op termijn stoppen met de discotheek en wil hiervoor appartementen laten bouwen.  Het college geeft aan dat de initiatiefnemer voldoende heeft kunnen aantonen dat de huidige grootschalige horecavoorziening niet realistisch is. Het ingediende plan moet nog wel worden aangepast op basis van het advies van een stedenbouwkundige en er komt nader onderzoek ten aanzien van parkeren. Het college wil inzetten op 30% sociale huurwoningen, 37% koop tot € 355.000,- en 33% koop vanaf € 355.000,-.  Gründmann is blij dat de gemeente positief naar het plan kijkt. Hij benadrukt dat Alpha nog zeker tot 2027 open blijft. De komende 3 jaar heeft hij nodig om de plannen verder uit te werken. 

Veel meedenkers voor Schagen Oost 

/
6 december 2023
SCHAGEN - Ongeveer 200 mensen hebben woensdagavond de bewonersavond over Schagen Oost bezocht.  De avond, die werd gehouden in Vonk in Hoep-Zuid, was vooral bedoeld om bewoners de gelegenheid te geven met ideeën voor Schagen Oost te komen. Die ideeën neemt de gemeente mee in een omgevingsvisie voor het gebied.  Schagen Oost ligt tussen het crematorium en de Nes in Schagen. Op het gebied rust de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Grondeigenaren moeten hun grond bij verkoop eerst aanbieden aan de gemeente Schagen. Hiermee wil de gemeente projectontwikkelaars buiten de deur houden. Door het gebied zelf te ontwikkelen, kan een ruime woonwijk ontstaan met veel groen en water. De gemeente denkt aan 1.100 woningen, en dat is relatief weinig voor het grote gebied. 

Project XL – Voor smalle beurzen

/
6 december 2023
‘T VELD - Voor iedereen die het niet breed heeft, organiseert…