Regionieuws

Dit zijn de headlines van het Regionieuws in de kop van Noord-Holland.
Meer regionieuws is te vinden op de website van noordkopcentraal.nl.

 

Eerste kwartaal 467 woningen verkocht

/
13 april 2024
REGIO - Het aantal verkochte woningen (door NVM-Makelaars) komt in de Kop van Noord-Holland dit kwartaal uit op 467. Dat is een daling van 1,9 procent ten opzichte van vorig jaar. De prijs van een verkochte woning komt dit kwartaal uit op € 387.000,- in de Noordkop. Een stijging van 5,9 procent op jaarbasis. Landelijk steeg de transactieprijs in een jaar tijd met 9,1 procent. De gemiddelde woning in de Kop van Noord-Holland werd dit kwartaal verkocht in 34 dagen.

Grotere 30 km-zone in Callantsoog

/
13 april 2024
CALLANTSOOG - De gelijkwaardige kruising Dorpsweg/Duinweg met de Abbestederweg in Callantsoog gaat onder het 30 km regime vallen. Nu mag hier nog maximaal 50 km per uur worden gereden. Het kruispunt zelf is al ingericht met een rood gekleurd plateau. “Het uitbreiden van de 30km-zone zal hierdoor zeker bijdragen aan het verkeersveiliger maken van dit kruispunt”, stelt het college van de gemeente Schagen. De uitbreiding van de 30km-zone is gecommuniceerd met de Dorpsraad Callantsoog, de Fietsersbond, de provincie Noord-Holland en de politie.

Noorderpoort in de verkoop

/
13 april 2024
SCHAGEN - Het project Noorderpoort gaat in de verkoop. Noorderpoort is een nieuw appartementencomplex op de plek waar voorheen Gorter & Partners was gevestigd, op de hoek van het Noord en de Sportlaan in Schagen. Noorderpoort omvat 31 appartementen, een collectieve fietsenberging en de benodigde parkeervoorzieningen op het terrein. Alle appartementen worden uitgerust met een bodemwarmtepomp.  Er komen 10 tweekamerappartementen en 21 driekamerappartementen. De appartementen hebben een oppervlakte van tussen de 50 en 80 vierkante meter. De prijzen liggen tussen de € 352.000,- en € 445.000,-. De woningen worden verkocht via Alpina Makelaardij (Voorheen Verheul). Op 20 april tussen 10.00 en 12.00 uur is er een informatiebijeenkomst over het plan bij Van Slageren Keukens op de Witte Paal in Schagen. De bouw start in juli. 

Uitzending Gemist vernieuwd

/
13 april 2024
SCHAGEN - Programma´s van Noordkop Centraal terugluisteren is vanaf nu een stuk eenvoudiger. De omroep heeft haar systeem voor Uitzending Gemist vernieuwd.  Er kan 2 weken terug worden geluisterd. Ook kan worden gezocht op de naam van een programma of op datum.   Het nieuwe systeem wordt binnenkort uitgebreid met het audio-archief van Noordkop Centraal. In dat archief zitten nagenoeg alle afleveringen van het programma ´Met de deur Open´, dat al sinds 1994 wordt uitgezonden. Ook bijzondere programma´s en reportages uit De Nieuwscarrousel zijn in het archief terug te vinden. 

‘Dode hoek’ komt tot leven

/
13 april 2024
SCHAGEN - Leerlingen van het praktijkonderwijs van het Regius College in Schagen hebben donderdag een bijzondere les meegemaakt. Tijdens het thema logistiek van het vak economie/detailhandel konden zij ervaren hoe één van elementen in de logistieke keten functioneert; de vrachtwagen. Transportbedrijf Vader Transport aan de Witte Paal in Schagen stelde een vrachtwagen beschikbaar met chauffeur om deze les te gaan invullen. De chauffeur, Cor Posthumus, vertelde uitvoerig en interactief over de logistieke keten en het aandeel van de vrachtwagen daarin. Ook de gevaren zoals de 'dode hoek' kwamen aan bod. Eigenlijk zijn er meerdere 'Dode hoeken' en de leerlingen hebben hier ook uitvoerig bij stilgestaan en de dode hoek zelf kunnen zien door plaats te nemen in de vrachtwagen achter het stuur.

Politiek bespreekt verbouwing DOP

/
13 april 2024
SCHAGEN - De verbouwing van het voormalige VVV kantoor in Petten tot Dorps Ontmoetings Punt wordt woensdag 17 april besproken door de Schager politiek tijdens een oordeelsvormende vergadering. De raad bespreekt verder de 'Verordening toeristenbelasting 2025' en de 'Heroverweging opdracht uitvoering basistakenpakket en plustaken naar Omgevingsdienst'.  De vergadering is openbaar en wordt gehouden in het gemeentehuis aan de Laan in Schagen en start om 19.30 uur. De complete agenda is te vinden op de website van de gemeente. Daar is de vergadering ook via een livestream te volgen. 

Koninklijke onderscheiding voor Jan de Ruiter

/
12 april 2024
CALLANTSOOG - Burgemeester Marjan van Kampen heeft vrijdagavond een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Jan de Ruiter. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in strandpaviljoen De Toko in Callantsoog. Bij de KNRM in Callantsoog was Jan van 1985 tot 1987 opstapper en schipper. Daarna ging hij verder als chauffeur, tot 2006. Stilzitten was er voor Jan niet bij. Hij werd ook nog penningmeester en vice-voorzitter bij de KNRM. Naast het werk bij het KNRM station in Callantsoog is Jan op vrijwillige basis directeur van het Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

Inwoner Schagen heeft lot van 1 miljoen

/
12 april 2024
SCHAGEN - De hoofdprijs XL van 1 miljoen bij de Staatsloterijtrekking van woensdag 10 april is gevallen op een lot, gekocht in de gemeente Schagen. De winnaar kocht het winnende lot (CB 63113) in een winkel in de gemeente Schagen. In welke winkel het lot is gekocht, is niet bekendgemaakt. De winnaar van het lot is nog niet bekend. De Nederlandse Loterij, waar Staatsloterij onderdeel van is, verzoekt de winnaar zich te melden. "We kijken er naar uit om de winnaar te verwelkomen op het kantoor van Nederlandse Loterij om hem of haar persoonlijk te feliciteren en te kunnen adviseren bij deze nieuwverworven rijkdom", vertelt Thomas van Vessem, prijswinnaarbegeleider bij Nederlandse Loterij.

Definitief asielzoekers Van der Valk W´werf

/
12 april 2024
WIERINGERWERF - Er komen definitief asielzoekers in het Van der Valk hotel in Wieringerwerf. Dat laat de gemeente Hollands Kroon weten.  Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) bleek afgelopen week na overleg te zijn met het hotel. Er is nu een akkoord voor de opvang van 100 asielzoekers. De gemeente Hollands Kroon is teleurgesteld dat het COA geen contact heeft gezocht met de gemeente.  In Hollands Kroon wordt ok gezocht naar een vaste opvanglocatie voor ruim 270 vluchtelingen. Zodra die er is, stopt de opvang in het hotel. Op woensdagavond 24 april wordt een informatieavond voor alle inwoners georganiseerd. De locatie is nog niet bekend. Het COA heeft antwoorden op veelgestelde vragen rondom de komst en de invloed van een opvanglocatie op haar website staan.

Smullen op De Wielewaal tijdens Suikerfeest

/
12 april 2024
SCHAGEN - Bij basisschool De Wielewaal konden leerlingen en leerkrachten donderdag genieten van allerlei lekkers, dat ouders vanwege het Suikerfeest langs brachten op school.  Er waren ijs, taarten en snoep. Het einde van de vastenmaand, ramadan, wordt door moslims uitbundig gevierd met het Suikerfeest.  Landelijk vierden zo’n 900.000 moslims woensdag het Suikerfeest.

Rekenniveau Hollands Kroon laagste van NH

/
12 april 2024
HOLLANDS KROON - Het rekenniveau van basisscholieren in Hollands Kroon is het laagste van Noord-Holland en is de afgelopen vijf jaar bovendien gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Van de 493 kinderen die vorig jaar de eindtoets van de basisschool deden haalde 34,5 procent het streefniveau. Zij kunnen cijfers afronden en breuken op een getallenlijn zetten en ze begrijpen de relatie tussen een decimaal getal en een breuk. Landelijk haalt 45,1 procent van alle achtstegroepers dat niveau.In Noord-Holland ligt het gemiddelde op 46,5 procent. Dit jaar heet de eindtoets doorstroomtoets. De resultaten worden later dit jaar bekendgemaakt.

Politie en boa’s gaan weer jagen op jongeren

/
12 april 2024
SCHAGEN - Na het grote succes van vorig jaar organiseert Link Jongerenwerk op 1 mei de tweede editie van 'The Hunt Schagen'.   Bij 'The Hunt' proberen jongeren tussen de 14 en 22 jaar stempels te verzamelen en tegelijkertijd te ontkomen aan politie en handhaving. Deze proberen de jongeren juist te ‘vangen’. Dit jaar kunnen 99 jongeren deelnemen aan dit opwindende kat-en-muisspel met de politie en handhaving. Alle deelnemers krijgen 2 uur de tijd om langs de stempelposten te gaan en alle stempels te verzamelen. Het doel van 'The Hunt' is het verkleinen van de afstand tussen gemeente, politie en de jongeren. En om de jongeren te voorzien in de behoefte van activiteiten in de gemeente. Opgeven voor het evenement is noodzakelijk. Meer informatie en opgeven voor 'The Hunt Schagen' kan via een link op onze website of kijk op de Facebookpagina van Politie Schagen.