Regionieuws

Dit zijn de headlines van het Regionieuws in de kop van Noord-Holland.
Meer regionieuws is te vinden op de website van noordkopcentraal.nl.

 

In Schagen nu al meer warmtepompsubsidies

/
13 juli 2024
SCHAGEN - Woningeigenaren in Schagen hebben in de eerste helft van het jaar 199 keer subsidie gekregen voor de aanschaf van een warmtepomp. Voor alle verduurzamingsmaatregelen samen gaat het om 1.710.992 euro, blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Al met al is er sinds 2016 in Schagen voor 10,2 miljoen euro aan groene subsidies verstrekt, en kregen 1005 woningeigenaren dat geld voor een warmtepomp.

Renovatie Kooybrug start in oktober

/
13 juli 2024
DEN HELDER – De renovatie van de Kooybrug in Den Helder begint op 14 oktober. Tot eind april 2025 en een week in juni 2025 voert aannemer VolkerWessels de werkzaamheden uit. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd tot dertig minuten. De brug wordt niet bediend, waardoor schepen hoger dan 8,30 meter moeten omvaren. De systemen voor bediening en besturing worden vernieuwd, net als de verkeersseinen en het wegdek. De Kooybrug is overdag alleen richting Den Helder afgesloten. Nood- en hulpdiensten, bussen, en landbouwverkeer buiten de spits kunnen de brug blijven gebruiken. Fietsers en bromfietsers hebben tot eind december overdag gratis toegang tot een veerpont. Soms gaat de brug 's nachts volledig dicht, met omleidingen via de N99 en de A7. Meer informatie is beschikbaar op www.rws.nl/kooybrug.

Gehandicaptenparkeerplaatsen strand Petten

/
13 juli 2024
SCHAGEN – Er komen bij strandpaviljoen Zee en Zo, strandslag Centrum 2 in Petten, 5 algemene gehandicaptenparkeerplaatsen bij. Ook komen er extra fietsparkeerplaatsen. De paviljoenhouder wil die gehandicaptenparkeerplaatsen dichterbij zee hebben zodat mensen met een beperking kunnen kijken naar de zee en wat kunnen drinken in het paviljoen. De afstand tussen het duin en het strandpaviljoen is ongeveer 575 meter en dat is voor een aantal mindervaliden, zeker die geen hulp hebben, te ver. Daarnaast zijn de bestaande parkeerplaatsen bovenop het duin zo georiënteerd dat vanuit de auto de zee lastiger is te zien is.

Meer fietsenstallingen bij Makado

/
13 juli 2024
SCHAGEN - De gemeente Schagen gaat komende week tijdelijk extra fietsvoorzieningen plaatsen ten noorden van het Makado Centrum. Nu is het bij de nieuwe entree van het winkelcentrum geregeld een fietsenchaos. Het wordt straks verboden om fietsen vlak bij de entree te plaatsen. Daarvoor wordt een aantal trottoirtegels geplaatst met de tekst 'verboden voor fietsen'.  Na de bouwvakvakantie gaat de gemeente het gebied tussen het Makado Centrum en parkeerterrein opnieuw inrichten. Later komen daar standplaatsen voor vis, bloemen en groentekramen. 

Braderie met veel kramen en vertier

/
13 juli 2024
SCHAGEN - De grote braderie die Schagen Marktstad dinsdag 6 augustus organiseert, wordt niet alleen voor koopjesjagers een leuk uitje.  Van 14.00 tot 21.00 uur bieden Schager winkels veel leuke koopjes op de kramen, die te vinden zijn op de Gedempte Gracht en de Nieuwe Laagzijde. Er zijn al 100 kramen gereserveerd. Ook zijn er demonstraties en kunnen kinderen zich vermaken op springkussens.  Noordkop Centraal zendt rechtstreeks uit vanaf de braderie. Vanuit de mobiele studio, op de hoek van de Gedempte Gracht en de Laan, verzorgt de omroep een programma met veel gezellige muziek en interviews met ondernemers en passanten. 

Serval kittens in Van Blanckendaell Park

/
12 juli 2024
TUITJENHORN - Het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn is twee Serval kittens rijker. De acht weken oude jongen laten zich steeds meer zien. De exotische kat komt nogal eens in opspraak. Zo was Spijkenisse afgelopen week in de ban van de vermiste serval Foelie. Sinds 1 juli mag een serval, net als vele andere zoogdieren, niet meer als huisdier worden gehouden. Dieren die per 1 juli verboden zijn, mogen tot hun dood bij hun baasje blijven. Daarna is het klaar voor onder andere exotische katten als servals, de Russische dwerghamster, de chinchilla en de capibara.

Forse kritiek op nieuwe N9 bij Burgervlotbrug

/
12 juli 2024
BURGERVLOTBRUG - Fietsers voelen zich sinds de herinrichting klem zitten als in een tosti-ijzer bij het oversteken van de N9 bij Burgervlotbrug. Dat stelt de Fietsersbond afdeling Noordkop in een reactie aan Rijkswaterstaat, nadat het bestuur de nieuwe kruising heeft aanschouwd. De Fietsersbond heeft een brandbrief gestuurd, waarin wordt gewezen op tal van onveilige situaties na de herinrichting. De Fietsersbond noemt het heringerichte kruispunt dramatisch slecht voor fietsers. De nieuwe situatie is voor de Fietsersbond onacceptabel. De Fietsersbond wil dat het kruispunt opnieuw op de schop gaat, ook al zou dit een miljoenenstrop worden.

Bloemenzee voor verongelukte fietser

/
12 juli 2024
SINT MAARTEN - Naast de kruising in Sint Maarten, waar woensdagavond een fietser dodelijk verongelukte, groeit een bloemenzee. De 37-jarige Richard Hoogeboom uit Warmenhuizen werd woensdagavond op de fiets aangereden op de kruising van de Delftweg met de Groenveldsdijk. Behalve bloemen heeft zijn partner ook een voetbalshirt van zijn club Hollandia T uit Tuitjenhorn achtergelaten. De vereniging meldt op hun website dat zij in Richard een clubman in hart en nieren hebben verloren.

Bruinvissen Iza en Martin terug de zee in

/
12 juli 2024
ANNA PAULOWNA - De gezenderde bruinvis Iza is donderdag samen met maatje Martin vrijgelaten in de Noordzee. SOS Dolfijn bracht de twee bruinvissen, na ruim vier maanden verzorging en rehabilitatie, terug naar zee. Iza is voorzien van een satellietzender. Hiermee kan voor het eerst in de geschiedenis van SOS Dolfijn de locatie van het dier gevolgd worden. De afvaart vond plaats vanuit de Marinehaven Den Helder. De vrijlating vond plaats ten westen van Texel in de Noordzee. Na de terugplaatsing in zee waren Martin en Iza nog lange tijd goed te zien wanneer ze boven water kwamen om adem te halen.

Het paaltjesmysterie

/
12 juli 2024
SCHAGEN - De fabrikant was failliet en vervangen zou een hoop geld gaan kosten. Dat was de reden dat de paaltjes bij de spoorwegovergang aan de Hoep in Schagen al maanden niet meer omhoog kwamen.  D66 stelde recent vragen over de paaltjes, omdat was geconstateerd dat automobilisten de overweg weer gingen gebruiken. Dat leverde gevaarlijke situaties op.  Als antwoord zei wethouder Hans Heddes dat het bedrijf failliet is en reparatie waarschijnlijk niet mogelijk is. Hij waarschuwde ook voor hoge kosten. Een week na het stellen van de vragen, blijken de paaltjes het plotseling weer te doen. Volgens de gemeente is het systeem erg storingsgevoelig, maar blijkt een reset een afdoende oplossing. Vervangen van de paaltjes is niet noodzakelijk.

Stijging aantal banen in Schagen

/
12 juli 2024
SCHAGEN - Het aantal banen in Schagen is afgelopen jaar gestegen van 22.730 naar 23.490. Dat is een toename van 3,3 procent. Deze stijging gaat harder dan gemiddeld in Nederland, blijkt uit de nieuwste cijfers van Lisa, een databestand met alle banen van Nederland. Daarmee telt Schagen nu 0,9 banen per lid van de beroepsbevolking: alle inwoners tussen de 15 en 75 jaar oud. Het aantal banen in de branche recreatie en toerisme is het hardst gestegen: dat ging van 1.710 naar 1.810. 

Spinnen voor knuffelvosjes ziekenhuis

/
12 juli 2024
REGIO - Noordwest Ziekenhuisgroep organiseert samen met Vrienden van Noordwest zaterdag 28 september de derde editie van Noordwest Tour de Friends. Tijdens deze spinningmarathon wordt geld ingezameld voor knuffelvosjes voor kinderen op de kinderafdeling in het ziekenhuis. Iedereen kan meefietsen. Aanmelden kan via www.vriendenvannoordwest.nl voor een of meer rondes van 45 minuten.